Suyun ph göstəricisi

Suyun ph göstəricisi

Hər hansı bir maddədə, hidrogen ionlarının aktivliyini göstərən ölçü vahidi ph adlanır. Bu termin XX əsrin əvvəllərində Danimarkada yaranıb. Onun açıqlaması “pondus Hydrogenii”- dir, yəni “hidrogenin gücü” deməkdir.

Bu göstərici, hesablamaların rahatlaşdırılması üçün fikirləşmişdilər. Ümumiyyətlə hidrogenin aktivliyini mənfi onluq loqarifm kimi hesablayırlar.

Ph- içməli suyun keyfiyyətinin ən mühüm göstəricisidir. Suyun turşu- qələvi tarazlığını göstərir və oraqnizmdə kimyəvi və bioloji prosseslərin getməyini də müəyyən edir. Bizim orqanizmin turşu- qələvi tarazlığını lazım olan səviyyədə saxlanılması çox vacibdir. İnsan bədəni çox miqdarda sudan ibarət olduğuna görə, suda həll olunmuş turşular və qələvilər tam balansda olmalıdırlar. Buna görə bizim hal əhvalımızın və səhhətimizin yaxşı vəziyyətdə olması asılıdır.

Hər bir maddənin ph-nı 14 rəqəmli şkala üzrə ölçürlər. Amma buna baxmayaraq , elə maddələr var ki, onların ph göstəricisi daha yuxarı və ya aşağı olur. Maddənin neytral göstəricisi 6 dan 7.2 kimi sayılır.

Nə üçün suyun ph-nı bilmək lazımdır?

İnsan bir çox mayelər qəbul edir. Çay, kofe, pivə, qazlı içkilər. Bunlar orqanizmdə ph göstəricini qat qat aşağı salırlar. Orqanizmdə ph-ın aşağı olma əlaməti ağızda quruluq kimi halın olmasıdır.

İnsan qanının normal ph-ı 7.4 olmalıdır. Bu göstəricinin cüzi dəyişilməsi qanın oksigen daşınmasına mane olur. Qanın ph-ı 7.5-ə qalxsa , qan 75 faiz çox oksigen daşıya biləcək.

Yapon milləti ph göstəricisinə çox həssasdılar. Onların alimləri tərəfindən aparılan tədqiqatlar nəticəsində məlum olub ki, suyun ph-ı 7 dən 8-ə qalxsa, insanın ömrü 20-30 % uzanacaq.

Xülasə:

  1. Ph- suyun keyfiyyətinin ən vacib göstəricisidir;
  2. İnsan qəbul etdiyi maddələrun ph-na diqqətli olmalıdır;
  3. İçməli suyun normal ph göstəricisi 7-7.5 olmalıdır.
Sosial şəbəkələrdə bölüşmək